10 këshilla të vlefshme për karrierën

Herë pas here ndajmë këshillat e karrierës, si një mënyrë më e mirë për t’u orientuar sa më mirë drejt objektivave tona. Në numrat e fundit të revistës print kemi sjellë disa këshilla. Ju ftojmë të ndiqni më poshtë pjesën e dytë të këshillave që askush nuk ua ka thënë.

  • Vishuni për punën që dëshironi

Të visheni për punën që dëshironi shkon përtej rrobave që zgjidhni të vishni. Përfshin mënyrën se si e prezantoni veten në përgjithësi, siç është qëndrimi juaj, mënyra se si u drejtoheni njerëzve në punë dhe si dukeni fizikisht. Këto veshje do të pasqyrojnë sa e rëndësishme është puna juaj për ju.

  • Gjeni një punë që ju pëlqen

Kur kënaqeni me punën që bëni dhe njerëzit me të cilët punoni, do të zbuloni se koha kalon pa shumë mundim. Mund të duhet pak kohë për të gjetur një punë që është e përshtatshme për ju, por ia vlen të kërkoni. Pasi të gjeni një punë që ju pëlqen, do të jeni të gatshëm të kontribuoni më shumë dhe puna ka të ngjarë t’ju duket më e lehtë.

  • Thuajuni po gjërave që ju trembin

Mundësitë nuk vijnë aq shpesh sa mund të mendoni. Nëse keni frikë nga një mundësi, mund të jetë një ide e mirë ta provoni të paktën. Kjo do t’ju ndihmojë të krijoni besim dhe më shpesh do të gjeni se mund të bëni gjërat që mendoni se nuk mund t’i bëni.

  • Vendosni synime realiste

Vendosja e qëllimeve do t’ju ndihmojë të jeni të motivuar gjatë gjithë karrierës tuaj. Ju duhet të vendosni qëllime periodike që janë të arritshme dhe të shpërbleheni kur të arrini qëllimet që keni vendosur.

  • Lëreni përsosmërinë

Pasi të hiqni dorë nga përpjekja për të qenë perfekt, i jepni vetes mundësinë për të qenë më të mirë.

  • Mos harroni se një punë nuk i jep kuptim jetës tuaj

Një punë që ju kënaq mund të kontribuojë për t’i dhënë kuptim jetës tuaj, por nuk është e vetmja gjë në jetë nga e cila mund të merrni kuptim dhe frymëzim. Ju duhet të vendosni se çfarë është e rëndësishme për ju dhe të ndërtoni një jetë të plotë që kontribuon në kuptimin e së tërës. Kuptimi mund të jetë shumë gjëra për shumë njerëz, kjo varet nga mënyra se si zgjidhni ta përkufizoni atë.

  • Çdo punë do të ketë shqetësime të papritura

Të gjitha punët kanë shqetësime të vogla deri tek të mëdhatë që mund t’ju shkaktojnë pakënaqësi. Mundohuni të mos dorëzoheni dhe filloni t’i shihni këto shqetësime të papritura si të përkohshme ndërsa vazhdoni të bëni më të mirën në punën tuaj pavarësisht nga këto shqetësime.

  • Ka mundësi në kaos

Shumë nga mundësitë tuaja kryesore të karrierës do të vijnë nga momentet kur keni qenë në gjendje të bëni ndryshimin. Mënyra më e mirë për të bërë një ndryshim mund të vijë nga një pozicion që kërkon që ju të rregulloni kaosin. Kjo ka të ngjarë të tërheqë vëmendjen për aftësitë dhe ekspertizën tuaj.

  • Gjeni një mentor dhe bëhuni një mentor

Të kesh një mentor dhe të jesh mentor mund të të japë një pasqyrë të vlefshme dhe të ndihmojë në rritjen e dukshmërisë tuaj në industri. Ka të ngjarë t’ju ndihmojë gjatë rrugës tuaj të karrierës nëse i kërkoni mentorit tuaj t’ju prezantojë me individë që aktualisht punojnë në industrinë për të cilën jeni të interesuar. Kur të filloni të mentoroheni, mund t’ia prezantoni mentoruesin tuaj të tjerëve.

  • Punoni më shumë se ata përreth jush

Etika e mirë e punës kërkon respekt. Kjo nuk sugjeron domosdoshmërisht që ju duhet të jeni i pari në punë në mëngjes ose i fundit që të lini punën gjatë darkës. Sidoqoftë, duhet të kultivoni zakone që mund të kontribuojnë në performancën tuaj dhe të vendosni më shumë kohë dhe përpjekje sesa ata përreth jush. Duke vepruar kështu do të tregoni përkushtimin dhe rezultatin tuaj në respekt nga kolegët dhe udhëheqësit tuaj.