Borrell: BE-ja duhet të konsiderojë përdorimin e rezervave valutore ruse për të rindërtuar Ukrainën

Bashkimi Evropian duhet të konsiderojë përdorimin e rezervave valutore ruse me vlerë miliarda dollarë për të rindërtuar Ukrainën pas luftës, tha kryediplomati i bllokut Josep Borrell në një intervistë me Financial Times (FT) të hënën.

“Unë do të isha shumë pro sepse është plot logjikë”, tha Borrell kur u pyet nga FT nëse rezervat e ngrira ruse mund të ndihmojnë në financimin e përpjekjeve për rindërtim të Ukrainës pasi të përfundojë lufta.

“Ne i kemi paratë në xhepat tanë dhe dikush duhet të më shpjegojë pse është mirë për paratë afgane dhe jo për paratë ruse”, vazhdoi ai, duke iu referuar vendimit të Shteteve të Bashkuara për të përdorur 7 miliardë dollarë në asete të ngrira nga banka qendrore e Afganistanit për të ofruar ndihmë humanitare brenda vendit dhe për të kompensuar viktimat e terrorizmit pasi talebanët morën pushtetin.

Vendet perëndimore kanë ngrirë rreth 315 miliardë dollarë rezerva valutore të Rusisë në përgjigje të pushtimit të Ukrainës.

Që atëherë, zyrtarët e BE-së kanë debatuar nëse asetet e sanksionuara mund të përdoren disi për të rindërtuar Ukrainën kur lufta të përfundojë përfundimisht, megjithatë nuk janë paraqitur propozime konkrete politike.

Në prill, Banka Qendrore e Rusisë kërcënoi se do të ndërmerrte veprime ligjore kundër SHBA-së dhe BE-së në një përpjekje për të shkrirë rezervat e saj të arit dhe të huaj. Megjithatë, është e paqartë se kur ose në çfarë juridiksioni mund të bëhet një sfidë ligjore.