Çfarë ndodh me trupin tuaj kur dëgjoni muzikë para se të flini

Foshnjat mund të kënaqen me ninullën, por ç’të themi për rastin tonë kur çdo natë, në vend që të pushojmë pas punës, mbytemi?

Një nga mendimet tona të para është fuqia e muzikës. Por sa e dobishme është në fund, sipas shkencëtarëve? Kur valët e zërit futen në veshët tanë, trupi i konverton ato në sinjale elektrike, të cilat më pas perceptohen nga truri në një mënyrë tjetër, sipas Fondacionit Sleep.

Efekti natyror që ato kanë në trupin tonë mund të ndihmojë ose të vonojë gjumin tonë. Për shembull, një studim i vitit 2012 i botuar në Noise & Health tregon se ekspozimi i tepërt ndaj zhurmës gjatë natës, jo vetëm që na pengon të bëjmë një gjumë të mirë gjatë natës, por gjithashtu mund të shkaktojë probleme shëndetësore. , si p.sh. sëmundje kardiovaskulare ose goditje në tru.

Kur duam t’i izolojmë të gjitha këto zhurma, duke vendosur muzikë, ne në fakt ndihmojmë në uljen e rrahjeve të zemrës, duke rezultuar në relaksimin e trupit tonë. Në veçanti, kur dëgjojmë një lloj të caktuar muzike para se të flemë, gjumi ynë përmirësohet në shumë mënyra.

Në një studim të botuar në Journal of Advanced Nursing, të rriturit që dëgjonin muzikë relaksuese për 45 minuta para gjumit, u zbulua se ishin në gjendje të flinin më mirë dhe më shpejt. Në fakt, ata flinin më shumë orë pa u zgjuar gjatë natës, kështu që të nesërmen ishin më produktivë.

Një studim tjetër, i botuar në Journal of Community Health Nursing, shqyrtoi gratë që vuanin nga pagjumësia dhe dëgjonin të njëjtën listë luajtjeje çdo natë për 10 ditë. Ndërsa normalisht u duheshin 27-69 minuta për të fjetur, muzika, sipas Sleep Foundation, ndihmoi në uljen e kësaj kohe në 6-13 minuta.

Shkencëtarët arrijnë në përfundimin se arsyeja pse muzika na relakson para se të flemë është për shkak të hormoneve tona. Dëgjimi i muzikës para se të dorëzohemi në prehrin e Morfeut ul hormonin e stresit, kortizolin dhe rrit hormonin e gëzimit, dopaminën. Gjithashtu, muzika, përveçse largon çdo mendim negativ, konsiderohet se relakson sistemin tonë nervor, i cili lidhet me ritmin e frymëmarrjes dhe zemrën tonë.

Vendosni muzikën para gjumit në listën tuaj të zakoneve dhe shikoni mënyrën se si flini ndryshon!