Gjumi/ Sa orë kanë nevojë për ata që kanë mbushur të 40-at

Sa orë duhet të flemë çdo natë? Nëse jeni mbi dyzet vjeç, shkencëtarët kanë gjetur përgjigjen për ju: shtatë orë gjumë çdo natë janë të mjaftueshme për të mbajtur trurin tuaj të shëndetshëm dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm. Hulumtimi u botua në Nature Aging.

“Gjumi i mirë është i rëndësishëm në të gjitha fazat e jetës, por veçanërisht kur rritemi. Gjetja e mënyrave për të përmirësuar gjumin për të moshuarit mund të jetë jetike për t’i ndihmuar ata të ruajnë shëndetin dhe mirëqenien e mirë mendore dhe të shmangin dëmtimet njohëse, veçanërisht për pacientët me çrregullime psikiatrike dhe çmenduri”, tha Barbara Sahakian, nga Departamenti i Psikiatrisë, Universiteti i Kembrixhit, Angli.

Për të kryer studimin, studiuesit analizuan të dhëna për modele të ndryshme gjumi, shëndetin mendor dhe mirëqenien e 500,000 të rriturve britanikë të moshës 38 deri në 73 vjeç. Pjesëmarrësit përfunduan një sërë testesh të ndërgjegjes, ndërsa të dhënat gjenetike dhe imazhet e trurit ishin disa nga të dhënat shtesë të disponueshme për rreth 40,000 pjesëmarrës.

Ata arritën në përfundimin se shtatë orët e gjumit kishin një efekt të dobishëm në shëndetin mendor dhe performancën njohëse të individëve. Në veçanti, ata që flinin më pak rezultuan më keq në teste dhe në shpejtësinë e përpunimit të informacionit, mprehtësinë vizuale, kujtesën dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve.

Hulumtimi gjithashtu arriti në përfundimin se ekziston një korrelacion midis sasisë së gjumit dhe ndryshimeve në strukturën e zonave të trurit të përfshira në përpunimin kognitiv dhe kujtesën. Ndryshimet më të mëdha lidhen me më pak ose më shumë se shtatë orë gjumë në natë. Kjo do të thotë, jo vetëm gjumi i pamjaftueshëm, por edhe gjumi i tepërt mund të jetë faktorë rreziku për dëmtimin kognitiv ndërsa njerëzit rriten.

Në fakt, studimet e mëparshme kanë gjetur një lidhje midis sasisë së gjumit dhe rrezikut të zhvillimit të sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës.