Kanceri i heshtur që po rritet ndjeshëm, 1 në 2 raste ndodh në mënyrë të rastësishme

Organi kryesor i sistemit urinar janë veshkat, njëra majtas dhe tjetra djathtas. Ato janë në formë fasule dhe janë të vendosura në anët e shtyllës kurrizore nën septum.

Veshkat janë bimë kimike të fuqishme me një sërë funksionesh. Ata filtrojnë gjakun dhe e çlirojnë atë nga toksinat dhe substancat përmes urinës. Ato rregullojnë ekuilibrin e lëngjeve, kripës dhe elektroliteve, prodhojnë hormone që përcaktojnë presionin e gjakut, prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe metabolizmin e kalciumit në kocka.

Kanceri i veshkave është malinjiteti i tretë më i zakonshëm i sistemit urinar dhe ka pasur një rritje të vazhdueshme të incidencës së tij në mbarë botën gjatë 2 dekadave të fundit.

Sot diagnoza në më shumë se 50% bëhet me imazhe të rastësishme (tomografi e kompjuterizuar, ekografi), pasi sëmundja nuk shfaq simptoma të hershme.

Faktoret e rrezikut

Pirja e duhanit

Obeziteti

Presioni i lartë i gjakut.

Simptomat

Shumica e tumoreve të veshkave mbeten asimptomatike derisa të zhvillohet sëmundja e avancuar. Shenjat dhe simptomat zakonisht shfaqen vonë dhe nuk janë specifike.

Triada klasike e simptomave (dhimbja e mesit, hematuria dhe masa e prekshme abdominale) ndodh në më pak se 10% të pacientëve.

Në disa raste, kanceri i veshkave shoqërohet me gjendje të quajtura sindroma paraneoplazike. Këto sindroma ndodhin në rreth 30% të pacientëve dhe simptomat mund të jenë: rënie në peshë, kaheksi, ethe dhe hipertension. Gjetjet patologjike mund të vërehen edhe në analizat laboratorike si anemia, eritrocitoza, hiperkalcemia dhe mosfunksionimi i mëlçisë.

Mjekimi

Trajtimi varet nga madhësia e tumorit, stadi i sëmundjes, mosha dhe gjendja e përgjithshme e pacientit. Opsionet e trajtimit të disponueshme sot janë:

Trajtimi kirurgjik

Konsiderohet si trajtimi i zgjedhur për kancerin e lokalizuar të veshkave. Operacioni mund të përfshijë heqjen e të gjithë veshkës (nefrektomi radikale) ose në disa raste kirurgji më konservative me mbajtje të pjesshme të veshkës (nefrektomia e pjesshme).

Terapitë alternative – teknika minimale invazive

Aplikimi transdermal i radio frekuencave

Krioterapia

Përdorimi i mikrovalëve

Ultratinguj i fokusuar në frekuencë të lartë

Terapia e synuar në mënyrë molekulare

Imunoterapi, kimioterapi dhe radioterapi.