Kush nuk bërë ndonjëherë kokodashe me bukë 40 lekshe nuk mund ta kuptojë çfarë ishte buka në kohën e qoftëlargut

Në familje po dhe jashtë saj, në kohë të drekës, më parë po dhe sot dëgjohej shprehja:” He mo, ç’do bëjmë , do hamë bukë?!” Buka gjithmonë ka qenë bazë e ushqimit dhe, si e tillë, përpjekjet për sigurimin e saj kanë qenë të vazhdueshme e ca më shumë në vitet e socializmit që punohej dhe me parullën “Të sigurojmë bukën në vend me forcat tona”.

Kush nuk bërë ndonjëherë kokodashe me bukë 40 lekshe nuk mund ta kuptojë çfarë ishte buka në kohën e qoftëlargut

Per bukën ka patur e kanë mbetur dhe shumë thënie nga të cilat veçojmë: “Ngordha për bukë”, “E mbusha barkun me bukë”, “U ngopa me buëe” apo themënia e famshme “Bukë e kripë e zemër” shprehje e mikpritjes shqiptare.

Ne socializëm kishte bukë, po jo disa lloje si janë sot, në shumicë ishte buke e zezë e më pak e bardhë. Për të zezën thuhej se kishte më shumë vitamina, po e bardha shijohej më shumë, se prodhohej dhe më pak, sikundër ndodhte me paninet dhe simitet, gati një shije, si në Tirane dhe në Gjirokastër e gjetkë.

Ju kujtohet buka 40-çe, si ishte në shije ne raport me bukët e sotme? Ju merr malli të thoni, si dikur kur ishit fëmijë “me jep nje çap bukë?”. Po fëmijët e sotëm e përdorin këtë shprehje?

Bukën e përdorni më shumë në ëengjes apo ne drekë, me gjellë, fjala vjen me fasule, e bëni gjë përshesh se ka shije më të mirë? Dikur bëheshin simite, po a bëhen tani dhe a i keni shijuar, apo jeni të tërhequr nga fjalët që thuhen se mielli i bardhë nuk është i mirë? Ju shijon bukë me djathë, me vaj ose me sheqer apo keni harruar? Po kokodashe keni bërë ndonjëherë, fëmijët i njohin dhe nëse po, a i pëlqejnë? Ja na erdhi në mendje dhe buka e thekur që është e mirë për stomakun.

Thonë se kur ne shqiptarët ulemi për të ngrënë në ”sy të botës” dallohemi nga sasia e bukeës që hamë. Nuk e dimë sa është e vërtetë po themi se tani mentaliteti dhe qëndrimi ndaj bukës ka ndryshuar, se hamë më pak.