Lija e majmunit/ OBSH: Transmetimi i virusit mund të ndalet

Një sëmundje e afërt me linë e dhenve, e quajtur “lija e majmunit” është shfaqur kryesisht në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore. 

Më pas, raste të shumta janë diktuar në disa shtete të botës, si në SHBA, Kanada, Evropë dhe vende të tjera.

Transmetimi i rasteve të lisë së majmunit është e mundur të frenohet në vendet ku sëmundja nuk është endemike. Kështu deklaroi Maria Van Kerkhove, drejtuese e kërkimit mbi sëmundjet e reja të OBSH.

“Ne synojmë të ndalojmë transmetimin e virusit nga njeriu te njeriu dhe jemi në gjendje ta bëjmë këtë në vendet ku lija e majmunëve nuk është endemike. Jemi në një situatë ku mund të përdorim mjetet e shëndetit publik për të identifikuar herët rastet dhe për të adresuar izolimin e tyre. Infektimi ndodh përmes kontaktit të ngushtë fizik, lëkurë me lëkurë”, theksoi ajo.

Maria Van Kerkhove, deklaroi se shumica e rasteve të vëzhguara deri më tani nuk e kanë sëmundjen në formë të rëndë.

Nuk është ende e qartë nëse virusi përgjegjës për linë e majmunit ka pësuar mutacion. Përgjigja do të vijë vetëm nga analiza e sekuencës së tij gjenetike. Kjo u shpjegua nga kreu i kërkimit të lisë së majmunëve nën programin e urgjencës të OBSH-së.