NDRYSHIM TOTAL | “San Siro do të shembet! Ja projekti i ri dhe fitimet e mundshme”

Pas fitores së bukur dhe bindëse mbrëmë ndaj Dinamo Zagrebit, Milani fokusohet menjëherë te ndeshja delikate e së dielës në mbrëmje ndaj Napolit. Jo vetëm lajmet në terren për kuqezinjtë, në fakt, ka një çështje që ka disa kohë që ka të bëjë me kuqezinjtë, atë që ka të bëjë me stadiumin e ri. Ndryshim plani per San Siro!

Për kete teme flet Il Corriere della Sera, edicioni i Milanos, i cili thotë: “Stadiumi i ri, lamtumirë mbetjeve te San Siros”. Në raportin e fundit të projektit dërguar Romës, në fakt dalin dy risi krahasuar me projektet e paraqitura më parë.

“Stadiumi, për të cilin pritet shembja e plotë dhe jo më mirëmbajtja e një pjese”, lexojmë në faqen 98 të Raportit Teknik ku flitet për prishje dhe ku “Stadium” nënkupton San Siro…

Nëse nuk do të ishte mjaftueshëm i qartë, koncepti përsëritet pas disa faqeve të dosjes së përditësuar të ekipeve i mbërritur në Romë për fillimin e debatit publik dhe raportuar nga Corriere della Sera:

“Ndryshe nga propozimi i mëparshëm, nuk ka gjurmë të stadiumit aktual” G. Meazza “qe do t’i nënshtrohet konservimit dhe rifunksionalizimit”. Sipas Raportit, as Kulla 11 nuk do të shpëtohej.

“Kjo zgjidhje projektuese – thuhet në Raport – redukton ndjeshëm ndikimin në pikë referimi urban të propozimit të mëparshëm duke siguruar një gjendje të përshtatshme ekuilibri midis ndërtesave të reja dhe atyre ekzistuese”.

Për sa i përket përditësimit të punimeve të sektorit shumëfunksional, ai ka rënë në 98.321 metra katrorë sipërfaqe bruto (më parë ishte 145.000). Zvogëlimi i atribuohet indeksit vëllimor i cili u vendos në 0.35, ku ekipet duhet të pranojnë një ulje në krahasim me 0.51 që synonin.

“Kushti i lartpërmendur i pashmangshëm (përputhja me botimin 0.35) çoi në rishikimin e Masterplanit të mëparshëm me shtypjen e disa vëllimeve me funksion terciar”.

Investimi që do të jetë 1.2 miliardë euro nuk ndryshon. Ekipet vlerësojnë një rritje të të ardhurave prej 120.4 milionë euro, nga të cilat 80 nga sektori i stadiumit dhe 40 nga sektori i shumë qëllimeve. “Pa llogaritur ditët e ndeshjeve – thuhet në dosjen e përditësuar – të ardhurat në rritje krahasuar me situatën aktuale shkojnë në 80 milionë për dy skuadrat”.

Për realizimin e të gjitha punimeve priten 80 muaj punë. Ekipet hipotezojnë fillimin e punimeve më 1 janar 2024 “për të garantuar hapjen në trafik të nënkalimit të Patroclus për Lojërat Olimpike Dimërore 2026, duke çliruar rrugët lokale nga qarkullimi”. Për ta bërë këtë, klubet tregojnë përfundimin e procesit të autorizimit deri në vitin 2023. Përfundimi i punimeve është parashikuar në datën 31 korrik 2030.