Një shqiptare në krye të projektit ambicioz të Apple për makinën elektrike

Apple ka rekrutuar një drejtuese shqiptare nga Ulqini, e cila prej kohësh ka drejtuar kompaninë Ford Motor në SHBA. Mediat malazeze shkruajnë se Desi Ujkashevic është punësuar për t’i ofruar prodhuesit të iPhone ekspertizën e saj për makinat elektrike.

Desi Ujkashevic, drejtoreshë globale e inxhinierisë së sigurisë në Ford, do t’u bashkohet përpjekjeve të gjigantit të softuerit për të zhvilluar një makinë elektrike dhe autonome, e cila është vonuar për çështje rregullatore dhe largimet e ekzekutivit.

Ajo mbajti disa role që kur iu bashkua Fordit 31 vjet më parë, duke përfshirë zhvillimin e automjeteve elektrike, jashtë dhe brenda dhe komponentët e shasisë. Desi Ujkashevic ka punuar në një sërë makinash SUV Ford dhe Lincoln, si dhe makina kompakte të Ford-it, Fiesta dhe Focus.

Së fundmi, ajo ka qenë përgjegjëse për të gjithë programin aktual dhe të ardhshëm të strategjisë së sigurisë (përfshirë automjetet autonome), bërjen e rregullave të korporatës, zhvillimin e strategjisë së avancuar, veprimet e shërbimit në terren dhe pajtueshmërinë me programin e sigurisë, sipas biografisë së saj në faqen e internetit të Ford.

Shqiptarja nga Ulqini ishte më parë drejtoreshë e inxhinierisë për programet e automjeteve të Amerikës së Veriut.

Apple dhe Ford kanë marrë pa leje nga grupi i talenteve ekzekutive të njëri-tjetrit që kur kompania me bazë në Cupertino, Kaliforni lansoi të ashtuquajturin Projekti Titan në vitin 2014. Ai është ndoshta sekreti më i njohur i Silicon Valley dhe thashethemet kanë qarkulluar rreth ekzistencës së tij prej vitesh.

Në vitin 2017, CEO i Apple, Tim Cook, e pranoi publikisht programin dhe tha se kompania ishte e fokusuar në sistemet autonome të drejtimit.