Partia nacionaliste në Irlandën e Veriut shënon fitore historike, fiton shumicën e deputetëve

Partia nacionaliste në Irlandën e Veriut shënon fitore historike, fiton shumicën e deputetëve

Sinn Féin do të jetë partia më e madhe në Asamblenë e Irlandës së Veriut për herë të parë, duke e shtyrë Partinë Unioniste Demokratike (DUP) në vendin e dytë.

Sinn Féin fitoi 27 vende, krahasuar me 24 të Partisë Unioniste Demokratike (DUP).

Rezultati do të thotë se Michelle O’Neill do të ketë të drejtën për t’u bërë ministre e parë, një lëvizje e paprecedentë për nacionalistët.

Partia  unioniste ka pasur numrin më të madh të vendeve në Stormont që nga krijimi i Irlandës së Veriut në 1921.

Më herët, O’Neill i përshkroi rezultatet si një “moment përcaktues për politikën dhe popullin tonë”.

“Sot sjell një epokë të re, e cila besoj se na ofron të gjithëve një mundësi për të riimagjinuar marrëdhëniet në këtë shoqëri mbi bazën e drejtësisë, mbi bazën e barazisë dhe mbi bazën e drejtësisë sociale,” vazhdoi ajo.

Partia Aleanca ka marrë 17 deputetë, më shumë duke dyfishuar numrin e saj të mëparshëm në 2017.

Deri më tani, Partia Unioniste e Ulsterit (UUP) ka marrë nëntë deputetë dhe SDLP shtatë.