Plani për Butrintin, anëtari i bordit të AADF jep dorëheqjen: Nuk na u prezantuan të gjitha faktet dhe dokumentet

Cafo Boga, shqiptaro-amerikani anëtar i bordit të Fondacionit Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim (AADF), ka dhënë dorëheqjen para se emri itij të futej në listën e personave që mbështesin dhe japin kontribut në planin për menaxhimin e Parkut Kombëtar të Butrinti.

Me një eksperiencë 25-vjeçare pranë AADF, Boga ka njoftuar dorëheqjen e tij përmes një letre, ku mes të tjerave flet edhe për planin e menaxhimit të Butrintit.

Në artikullin e vet, Boga teksa i referohet rastit të Butrintit, tregon se AADF nuk ia prezantoi bordit të gjitha faktet dhe dokumentet lidhur me projektin në fjalë, në të kundrat do të ishin ndërmarrë hapa për të vepruar ndryshe. Sipas tij, një rol në krijimin e polemikave ka pasur mungesa e transparencës dhe keqkuptimet.

“Fondacioni filloi me një plan të integruar të menaxhimit për Zonën e Trashëgimisë Botërore të Butrintit, si një nga vendet më të rëndësishme të Shqipërisë—dhe më e vështira për t’u zbatuar. Pas shumë kthesave dhe punës së mundimshme, plani u zbatua dhe do të përdoret si prototip për objekte të tjera të trashëgimisë kulturore dhe arkeologjike, si Kompleksi i Amfiteatrit të Durrësit. Më duhet të përmend se ky projekt ka shkaktuar shumë polemika dhe vazhdon të jetë, për shkak të rolit të Fondacionit dhe mënyrës se si u zbatua. Sinqerisht, bordit nuk iu prezantuan të gjitha faktet dhe dokumentet lidhur me këtë projekt, përndryshe ne mund të jemi ndalur më thellë në të dhe ndoshta të kemi vepruar ndryshe. Mungesa e transparencës dhe keqkuptimi luajti një rol në të. Projekte të tjera të AADF-së veçanërisht të denjë për t’u përmendur përfshijnë Sistemin Elektronik të Biletave, i cili është zbatuar në disa vende të trashëgimisë kulturore, duke përfshirë Muzeun Kombëtar të Fotografisë “Marubi”, si dhe të tjerë. Përsëri, të gjitha këto projekte janë bërë në bashkëpunim dhe partneritet me agjencitë qeveritare”, shkruan Boga.

Sa i përket largimit të tij, Boga shkruan se lidhet me kryetarin e bordit, Michael Granoff, dhe persona të tjerë anëtarë të AADF. Boga e konsideron largimin e tij të pandershëm teksa shkruan se “Por për shkak se përvoja ka treguar se pushteti korrupton, bëj një përpjekje të vetëdijshme për të mos krijuar marrëdhënie të ngushta me njerëzit në pushtet.”

“Tani disa fjalë për largimin tim të papritur nga Fondacioni pas 25 vitesh shërbim besnik. Edhe pse është normale dhe e pritshme që dikush të largohet përfundimisht pas kaq shumë vitesh shërbimi, largimi im nuk ishte normal dhe sinqerisht është mjaft i pandershëm për ata që e sollën. Personi kryesor për të fajësuar më shumë është kryetari, Michael Granoff, por edhe përgjegjës janë disa nga anëtarët e bordit që lejuan që kjo të ndodhë. Që në fillim kam mbajtur gjithmonë një marrëdhënie miqësore dhe biznesore me kryetarin. E lavdërova në komunitet, si në SHBA ashtu edhe në Shqipëri, gjë që do ta dëshmonin shumë njerëz. Por për shkak se përvoja ka treguar se pushteti korrupton, bëj një përpjekje të vetëdijshme për të mos krijuar marrëdhënie të ngushta me njerëzit në pushtet. Në diskutim, Michael më trajtoi me respekt dhe shumë herë më falënderoi për kontributet e mia—veçanërisht për efikasitetin tim në kryesimin e Komitetit të Auditimit; megjithatë, kjo mirësjellje nuk zgjati deri në fund. Michael u përpoq të minimizonte gradualisht kontributet e mia të dukshme dhe të kufizonte dukshmërinë time, gjë të cilën dy bashkëdrejtorët e ekzekutivit, Martin Mata dhe Aleksander Sarapulli, e vunë re dhe më vunë në pyetje. Thënë kjo, duke ditur personalitetin e Michael “të gjitha rreth Michael”, nuk i kushtova shumë vëmendje shqetësimeve të CEO-ve dhe vazhdova të bëja punën time”, shkruan Boga.