Repubblica | Unazat dhe më pas kullat: kështu do të shembet “San Siro”! Zbulohet plani i paracaktuar dhe 11 mijë rrugë të inerteve

Si do te shembet San Siro? Si shtojcë e dosjes që Interi dhe Milani i paraqitën Bashkisë për të përditësuar propozimin për stadiumin e ri të Milanos dhe për të nisur debatin publik, është një kapitull i tërë kushtuar prishjes së stadiumit Giuseppe Meazza.

Një studim i detajuar – shkruan botimi milanez i La Repubblica – i cili analizon fazat e çmontimit të impianteve dhe shërbimeve dhe prishjen e tre unazave, me një analizë të ndikimeve mjedisore, përfshirë pluhurin dhe dridhjet.

Fazat e çmontimit do të jenë të ndryshme, duke filluar me “shiritin e butë jashtë”, dhe përfshin ndërhyrje të ndryshme për çmontimin e sistemeve ekzistuese dhe të gjithë aksesorëve – dyer, tavane të rreme, dysheme lundruese, mure ndarëse – “deri në lënien vetëm materiale ndërtimi”. Më pas hyjmë në zemrën e zbërthimit të tre unazave.

E para: prishja do të kryhet me anë të “makinave me krahë të shkurtër të pozicionuara në tokë, të pajisura me një vegël në krahun e punës, të quajtur dërrmues, matësi i të cilit është i kalibruar sipas trashësisë maksimale të objekteve që do të shtypen dhe fortësia e betonit”.

Vazhdojmë nga poshtë lart dhe pasi të jetë prishur unaza e parë, kalojmë në të dytën: “Materialet e grimcuara, pasi të jenë në tokë, do të grumbullohen në bazën e unazës së dytë”, duke krijuar “një grumbull rrënojash. që lejon makinat të pozicionohen në një nivel më të lartë për prishjen e unazës së dytë”. Për të cilat në vend të tyre do të përdoren makina me krah të gjatë.

Pasi është prishur edhe unaza e dytë, 11 kullat kryesore dhe dytësore që mbajnë çatinë dhe shkallët e unazës së tretë mbeten në këmbë. Në unazën e tretë, operacionet janë shumë më komplekse dhe përfshijnë çmontimin progresiv të të gjithë komponentëve me vinça të vendosura në tokë. Më pas kullat prishen dhe çatia hiqet.

Përdorimi i spërkatjes së ujit do të shërbejë për të reduktuar pluhurin, shpjegon studimi. Ky modalitet në krahasim me një avion të thjeshtë uji “ju lejon të minimizoni përdorimin e ujit dhe të keni një shkallë të lartë reduktimi të pluhurit, deri në 90 për qind”.

Së fundi, disa konsiderata për transportin dhe asgjësimin e rrënojave: “Duke marrë parasysh vëllimet e përfshira të lidhura si me reduktimin vëllimor të betonit ashtu edhe me atë të hekurit, ne kuptojmë se si ky aspekt nuk mund të nënvlerësohet”.

Dhe këtu janë vëllimet e rrënojave të vlerësuara nga konsulentët e ekipit: rreth 125 mijë metra kub beton, rreth 8,800 tonë hekur nga përforcimet plus 20 mijë të tjera nga çatia metalike. Dhe përsëri, këtu është numri i udhëtimeve që do të duhet të bëjnë kamionët për të menaxhuar të gjithë materialin inert: vlerësimi varion nga 10.500 në 11.300.