Rusia bllokon gazin për Perëndimin, Turqia jep lajmin e mirë: Në Detin e Zi ka rezerva për 45 vjet

Rezervat e energjisë në Detin e Zi janë të mjaftueshme për të mbuluar kërkesën globale për gaz natyror për 45 vjet, tha nënkryetari i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) të Turqisë, ish-kryeministri Binali Yildirim.

“Rezervat e gazit natyror në Detin e Zi vlerësohen në 540 miliardë metra kub. Ky është vetëm fillimi, do të ketë një vazhdim. Deti i Zi ka arritur të plotësojë nevojat e gazit të botës për 45 vjet,” tha Yildirim për portali turk Soçi.

Në vitin 2020, autoritetet turke njoftuan se në Detin e Zi ishin zbuluar rezerva të mëdha gazi.

Rezervat e depozitës më të madhe Sakaria atëherë kaluan 400 miliardë metra kub, raporton TAS S.

Ministri turk i Energjisë dhe Burimeve Natyrore Fatih Donmez tha në një intervistë me revistën May Criterion se fusha ishte planifikuar të fillonte të funksiononte në fillim të vitit 2023 dhe se prodhimi ditor i gazit do të rritet në 40 milionë metra kub.

“Ne synojmë të fillojmë prodhimin e gazit, ndoshta në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm. “Në fazën fillestare prodhimi i gazit do të jetë 10 milionë metër kub në ditë, për tre deri në katër vjet planifikojmë ta rrisim vëllimin në 40 milionë metër kub në ditë, pra të rrisim vëllimin vjetor të prodhimit të gazit”, tha ministri.