Shkaku kryesor i divorceve? Jo, nuk bëhet fjalë për tradhtinë

Dr. John Gotman është një nga studiuesit kryesorë në botë të martesës.

Ai kaloi katër dekada duke studiuar çifte në Institutin Gotman për të përcaktuar se çfarë e shkakton me të vërtetë një përçarje mes dy njerëzve dhe si ta rregullojnë atë.

Pas gjithë këtij hulumtimi, Dr. Gotman vuri re një model të qartë mes çifteve që nuk qëndronin bashkë, duke identifikuar atë që ai thotë se është parashikuesi numër një i divorcit. Bëhet fjalë për përbuzjen. Shumë njerëz mund të jenë ndjerë kështu me partnerin e tyre.

Si lind përbuzja?

Është normale të ndiheni të zemëruar me partnerin ose të mos jeni dakord për disa gjëra, por kur arrini një nivel përbuzjeje ose neverie ndaj tij, atëherë kjo bëhet e pashëndetshme.

Çdo çift grindet, por ndryshimi është se si i trajtoni ata, qoftë me dashamirësi apo përbuzje, gjë që mund t’ju thyejë në çift.

Partnerët që nuk i zgjidhin mirë këto çështje janë në rrezik më të madh. Imagjinoni të flisni për një problem të përsëritur, siç është një ndryshim i madh në libido. Partnerët që ndahen kanë tendencë: ata zemërohen dhe përdori atë që quhet “katër kalorësit e apokalipsit” ose modele negative të komunikimit.

Këto katër modele janë kritika, përbuzja, pakënaqësia dhe mbrojtja. Kjo çon në atë që quhet “eksitim fiziologjik difuz” të trupit të njërit ose të dy partnerëve, i cili çliron hormone ndërsa rrahjet e zemrës përshpejtohen, muskujt tensionohen, lëkura bëhet e nxehtë ose e djersitur.