Si ndikon shampanja në shëndetin mendor? Shkencëtarët kanë një përgjigje

Sipas hulumtimeve, pirja e tre gotave shampanjë në javë mund të ndihmojë në parandalimin e demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit. Përgjegjës për këto rezultate është rrushi. Për shkak të përbërjeve që gjenden në Pinot Noir dhe Pinot Meunier, të cilat përdoren për të bërë shampanjë, mund të parandalojë zhvillimin e këtyre sëmundjeve mendore.

Profesori Jeremy Spencer i Universitetit të Reading tha: “Ky hulumtim … për herë të parë tregon se konsumi i moderuar i shampanjës ka potencialin të ndikojë në funksionimin njohës, siç është kujtesa … Shampanja, së cilës i mungojnë flavonoidet, është gjithashtu e aftë të ndikojë funksionojnë trurin përmes veprimit të komponimeve më të vogla fenolike”.

Por duhet patur parasysh se hulumtimi bazohet në një eksperiment që përfshin minjtë. Dr David Vauzour shtoi: ” Në të ardhmen e afërt, ne do të përpiqemi t’i përkthejmë këto gjetje te njerëzit. Kjo është arritur me sukses me ushqime të tjera të pasura me polifenol, si boronica, dhe ne parashikojmë rezultate të ngjashme me shampanjën.”