Studimi i ri: Vitamina që mund të mbrojë trupin tuaj nga COVID – Nuk është D

Kërkimet e deritanishme kanë treguar përfitimet e vitaminës D dhe C kundër koronavirusit si dhe rolin vendimtar të zinkut dhe magnezit.

Artikulli nga Dr. Thanutchaporn Kumrungsee, botuar në Frontiers in Nutrition,  premton të fillojë debatin për një tjetër vitaminë, që gjendet në peshk, patate dhe banane, e cila duket se vepron kundër koronavirusit: vitamina B6.

“Ashtu siç kujdesemi që të mos ngecim duke larë duart dhe duke mbajtur maskën, duhet të kujdesemi edhe për dietën tonë, e cila luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e trupit tonë kundër koronavirusit ” , shton Dr. Kumrungsee i cili është profesor i asociuar në Departamentin e Shkencave të Jetës në Universitetin e Hiroshimës.

Në këtë artikull, ajo dhe ekipi i saj theksuan provat se vitamina B6 mbron nga sëmundjet kronike të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti duke zvogëluar inflamacionin  dhe stresin oksidativ.

“Koronavirusi, si gripi, është një nga viruset që infektojnë mushkëritë në mënyrë të pakthyeshme dhe mund të çojë në vdekje nga dështimi akut të frymëmarrjes.

Siç shpjegon ajo, tromboza dhe “stuhia e citokinës” (gjendje hiperinflamatore) mund të shoqërohen me ashpërsinë e koronavirusit.

“Stuhia e citokinës” është një përgjigje imune vetë-shkatërruese që përkeqëson rëndë gjendjen e disa pacientëve me Covid-19.

Në të njëjtën kohë, tromboza, e cila shoqërohet gjithashtu me koronavirusin, mund të dëmtojë organet vitale si zemra, mushkëritë, mëlçia dhe veshkat.

Cili është roli i B6 në të gjithë këtë?

Vitamina B6 është një lëndë ushqyese që funksionon mirë kundër trombozës dhe inflamacionit.

ËShtë vërejtur se burime të mira të B6 konsiderohen perime niseshte, banane, arra, drithëra të plota, mëlçi viçi, peshk dhe shpezë.

Mungesa e kësaj vitamine shoqërohet me një sistem imunitar më të dobët dhe ndjeshmëri më të lartë ndaj infeksioneve virale.

Pra, duke marrë këtë vitaminë të veçantë nga dieta jonë, ne forcojmë sistemin tonë imunitar dhe krijojmë një linjë të parë mbrojtëse kundër koronavirusit dhe infeksioneve të tjera.

Megjithëse nuk janë kryer prova klinike për të provuar këtë hipotezë, studiuesi beson se kjo hipotezë e parë mund të hedhë dritë se si vitamina B6 mund të zvogëlojë ashpërsinë e COVID-19.