Tremujori i parë fiskal i vitit mbyllet me rritje, Apple kalon pritshmëritë!

Apple nuk zhgënjen me pritshmëritë. Cupertino mbyll tremujorin e parë fiskal të vitit me të ardhura deri në 9% në 97.3 miliardë dollarë, shumë mbi pritjet e analistëve falë kërkesës së madhe për iPhone dhe shërbime. Fitimi neto u rrit gjithashtu, me 6% në 25 miliardë. Sektori i shërbimeve i cili përfshin App Store, abonimet iCloud dhe shërbimet digjitale të muzikës dhe argëtimit përjetuan një tremujor rekord me të ardhura deri në 17% në 19.8 miliardë. Shitjet e iPhone u rritën me 5.5% në 50.6 miliardë, ose 52% të të ardhurave totale.

Rezultatet ishin pozitive edhe në Kinë, ku pavarësisht bllokimeve, të ardhurat e Apple u rritën me 3.5% në 18.34 miliardë. Shefi ekzekutiv Tim Cook tha se:

Tremujori është një dëshmi e fokusit tonë në inovacionin dhe aftësinë për të krijuar produktet dhe shërbimet më të mira në botë.

Për Amazon, nga ana tjetër, shitjet ngadalësohen dhe shënojnë humbjen e parë tremujore që nga viti 2015. Tre muajt e parë të vitit u mbyllën me një ulje prej 3.8 miliardë dollarësh, ku investimi në Rivian, prodhuesi i automjeteve, që aspiron të bëhet Tesla e re, ka humbur më shumë se 65% të vlerës së saj këtë vit. Të ardhurat e Amazon në tremujorin e parë u rritën 7% në 116.4 miliardë dollarë, duke u ngadalësuar krahasuar me +44% në të njëjtën periudhë të 2021.

Rritja prej 7% është në fakt më e ngadalta që nga viti 2001 dhe përfaqëson herën e parë që është nën 10%. në bazë tremujore. Ngadalësimi erdhi pas kthimit në normalitet pas pandemisë dhe ndryshimi si pasojë e zakoneve të konsumatorit. Ngadalësimi i Amazon ndikohet gjithashtu nga rritja e kostove të energjisë dhe punës, si dhe kostot e transportit.