“V arri i mirë” në Shqipëri këtë vit tërheq besimtarë të shumtë, lutjet bëhen në 3 vende

Në bukuritë e tyre natyrore Alpet e Tropojës ngërthejnë mite e legjenda dhe mbajnë majave vende të shenjta.Në Malin e Shkëlzenit, në mbi 2 mijë e 400 metra lartësi ndodhet një prej tyrbeve më të veçanta të zonës.

E quajnë “v arri i mirë” dhe besohet se aty prehet një prej bashkudhëtarëve të Sari Salltik Babës, përhapësit të fesë islame që në vitet 1200 gjatë udhëtimit nga Turqia në Spanjë ndaloi këtyre maleve.

“Sari Salltik që është emër që do të thotë i ditur, i bukur ka udhëtuar nga Turqia dhe ka kaluar këto Bjeshkë dhe është vendosur në Shkëlzen.”

Mendohet se ky mal u zgjodh si vend i pare i qëndrimit të Sari Salltikut. Aty ku ai ndaloi e qëndroi vite më pas besimtarët i shndërruar në vende të shenjta.

“Gjithsej në vendi tonë janë 4 vende të shenjta”! Pelegrinët janë nga Shqipëria e tej saj, të cilët ngjitën majë Shkëlzenit për të drejtuar lutjet e tyre.

Sari Salltik ndryshe njihet edhe si “Shenjti me tri va rre”. Pelegrinazhe bëhen në majën e Pashtrikut në Kosovë, në teqenë në malin mbi Krujë dhe në Qafën e Zhurit.