Zbulohet dokumenti i PD – 6 kritere për Presidentin e ri, propozime edhe për procesin në Parlament

 

Zbulohet dokumenti i PD – 6 kritere për Presidentin e ri, propozime edhe për procesin në Parlament

Grupi parlamentar i PD, i përfaqësuar nga Enkelejd Alibeaj ka gati draft dokumentin e hartuar në bashkëpunim me rreth 30 deputetë të PD për procedurat dhe kriteret që duhen ndjekur dhe respektuar në lidhje me zgjedhjen e Presidentit.

Hashtag.al sjell të përmbledhur dokumentin e punës së deputetëve demokratë.

 1. Procesi për zgjedhjen e presidentit, detyrim kushtetues për opozitën
 2. Presidenti të zgjidhet në njënproces konsensual gjithëpërfshirës mes qeverisë dhe opozitës
 3. Procesi të garantojë pjesëmarrjen substanciale të opozitës

Kriteret e propozuara nga grupi i deputetëve, i kryesuar nga Enkelejd Alibeaj, përtej kritereve kushtetuese, në mënyrë që të garantojë integritet moral dhe profesional

 1. Të nos jetë angazhuar në politikë aktive dhe partiake në 5 vitet e fundit
 2. Të ketë dëshmuar aftësi për të përballur presionin politik
 3. Të bëjë transparencë për të ardhurat
 4. Të mos ketë qenë informator, bashkëpunetor i Sigurimit të Shtetit dhe të mos ketë mbajtur post drejtues politik në organet e Partisë së Punës dhe të strukturave të qeverisë dhe Ministrisë së Brendshme deri në 90-ën
 5. Të permbushë kushtet për ligjin e dekriminalizimit
 6. Me përvojë pune të paktën 15 vjet, ku të ketë dëshmuar integritet moral dhe profesional

Procesi parlamentar

 1. Vetëm pasi të kenë rënë dakord për rregullat dhe kriteret, palët të përfshihen në fazën e emrave në një proces të perfshirjes së barabartë
 2. Procesi të synojë zgjedhjen me çdo kusht të Presidentit me 84 vota
 3. Propozohet me detaje ngritja e një komisioni për përzgjedhjen e emrave nga secila palë, me ftesën se dokumenti është i hapur për diskutime