“Zgjidhje” për emigrantët e paligjshëm/ Polonia fortifikon kufirin me Bjellorusinë

 

Polonia deri më tani ka fortifikuar rreth 60 kilometra të kufirit Bjellorusi me një pengesë të përhershme, sipas rojeve kufitare.

 

”Puna e ndërtimit po shkon sipas planit dhe pritet të përfundojë deri në fund të qershorit”, deklaroi një zëdhënës i autoritetit.

 

Kufiri polako-bjellorusi është 418 kilometra i gjatë, 186 kilometra prej të cilëve janë në rrugë tokësore. Në fund të verës dhe vjeshtës së kaluar, situata u përkeqësua. Mijëra njerëz u përpoqën të hynin ilegalisht në BE. Bashkimi Evropian akuzon sundimtarin bjellorus, Aleksandër Lukashenko për sjelljen e qëllimshme të emigrantëve nga rajonet e krizës në kufirin e jashtëm të BE-së për të ushtruar presion mbi Perëndimin.

 

 

Me temperaturat e larta, numri i tentativave për kalimin e paligjshëm të kufirit është rritur sërish javët e fundit. Të premten, 76 persona u përpoqën të hynin në Poloni nga Bjellorusia, sipas rojeve kufitare. Ushtarët kishin ngritur tashmë një gardh të përkohshëm në seksionet tokësore të kufirit në fund të gushtit për ta bërë më të vështirë kalimin e emigrantëve. Është një gardh me tela me gjemba rreth 2.5 metra i lartë.

 

 

Që nga fundi i janarit kjo është zëvendësuar nga një barrierë e përhershme 5.5 metra e lartë, e pajisur me detektorë lëvizjeje dhe kamera. Projekti ka një buxhet të barabartë me 366 milionë euro.